Curtin University Malaysia

Tarikh Pengambilan Pelajar:
Januari, Februari, April, Julai dan Oktober

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:

Nama Pegawai: Chyrl David
No Tel (call): 019-805 1399
No Tel (ws): 019-805 1399
Email: enquiries@curtin.edu.my

Curtin University, Malaysia (Curtin Malaysia) adalah cabang dan kampus antarabangsa pertama dan terbesar di Curtin University, Australia Barat. Ditubuhkan pada tahun 1999, Curtin Malaysia adalah kampus cawangan universiti asing pertama yang ditubuhkan di Malaysia Timur. Dalam perkembangannya, Curtin Malaysia kini menjadi salah satu universiti terkemuka di Malaysia berdasarkan sistem pemarkahan SETARA dan D-SETARA.

Curtin Malaysia terletak di Miri, Sarawak, Malaysia yang terkenal dengan keindahan semula jadi dan warisan budaya yang kaya. Miri juga merupakan kota di mana industri minyak dan gas serta industri pemprosesan dan pembuatan sumber semula jadi mengalami perkembangan pesat. Dengan pelajar dari lebih 40 negara, Curtin Malaysia menawarkan persekitaran pembelajaran antarabangsa dan lintas budaya dengan latar belakang Malaysia yang unik. Ini menjadikan Curtin Malaysia tempat yang ideal bukan sahaja untuk belajar di dewan kuliah tetapi juga di luar kelas.

Curtin Malaysia mempunyai kemudahan dan infrastruktur kampus yang lengkap. Seni bina bangunan di kampus adalah gabungan seni bina gaya Australia dan unsur tradisional Sarawak. Perkara di atas menjadikan bangunan kampus ini salah satu yang paling unik dan moden di rantau Asia Tenggara. Walaupun reka bentuk bangunan kampus sangat mirip dengan kampus utama di Australia, sentuhan estetik tempatan menjadikannya sesuai untuk iklim tropika Sarawak. Kampus ini juga dilengkapi dengan kemudahan teknologi moden memandangkan Curtin sangat menekankan penggunaan teknologi untuk menyokong aktiviti pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan. Teknologi maklumat di Curtin Malaysia juga dihubungkan dengan kampus utama di Australia yang membolehkan akses kepada bahan pengajaran dan pembelajaran tersedia dalam talian.